Lærerigt uddannelsesforløb til EuroSkills2023

Samtidig med der kun er to år til det store EuroSkills2025 i Danmark, foregår EuroSkills2023 i disse dage i Gdansk i Polen. Det danske EuroSkills-sekretariat benyttede sammen med centrale samarbejdspartnere muligheden for at tanke vigtig læring og forberede sig til Danmarkshistoriens største uddannelsesevent i 2025.

22 danske workshop managers, medarbejderne i EuroSkills2025-sekretariatet, Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Herning Kommune og MCH Messecenter Herning er blot nogle af de mange aktører, der besøgte det netop gennemførte EuroSkills-europamesterskab for unge faglærte i Gdansk i Polen.

EuroSkills er ikke bare en konkurrence. Det er 38 individuelle europamesterskaber med op mod 700 deltagere og op mod 100.000 gæster. Det er en stor og kompleks opgave at forberede, og derfor trak udsigten til værdifuld læring i det polske den store danske delegation til Polen.

– Det er det helt perfekte uddannelsesforløb for vores organisation og vores samarbejdspartnere, at vi har mulighed for – én til én – at se den opgave, vi også selv skal løse. Vi har fået mulighed for at spejle os i, hvordan andre har gjort og notere, hvad vi skal huske, og hvad vi gerne vil gøre anderledes, fortæller Henrik Kjeldsen, der er direktør for EuroSkills Herning 2025.

Enorm teltby med konkurrencer

EuroSkills2023 foregik i messecentret Amber Expo i Gdansk, men messecentrets godt 13.000 kvadratmeter var langt fra stort nok til det europæiske mesterskab for unge faglærte. Derfor var der skabt yderligere godt 40.000 kvadratmeter til konkurrencerne ved hjælp af 10 kæmpemæssige telte. De mange kvadratmeter var fyldt med vigtig læring for den danske delegation i Polen.

– Et EuroSkills er meget komplekst, fordi der skal holdes 38 europamester på samme tid. Det kræver 38 vidt forskellige og fuldt professionelle arbejdsområder, som skal bygges helt fra bunden. Det er en kompleks opgave, som kræver at både vi selv og vores samarbejdspartnere får overblik over hvad, de mange konkurrencestande kræver af installationer og opbygning, fortæller COO hos EuroSkills2025, Christian Corlin.

– Vi fik mange samtaler med specialisterne, som havde ansvaret for konkurrencestandene i Polen. Det er præcis den viden, vi har brug for, for at kunne komme videre i vores forberedelser til EuroSkills i messehallerne i Herning, fortæller Peter Frahm, der er driftleder i MCH Messecenter Herning.

Selvom opgaven er enorm, er det dog ikke noget, der skræmmer. Men opgaven vækker respekt, lyder det fra teamet fra messecentret.

– EuroSkills kræver noget andet end andre messer, fordi konkurrencerne er dybt afhængige af, at alt det tekniske fungerer fra første minut og helt til ende. På den måde er der måske lidt mere på spil end til mange andre arrangementer MCH. Men den skal vi nok klare, siger Peter Frahm med et smil.

Stor bevågenhed om erhvervsuddannelser

At hente EuroSkills til Danmark handler ikke kun om konkurrencer. Det handler også om udsigten til massiv mangel på kvalificeret faglært arbejdskraft. Danmarkshistoriens største uddannelsesevent skal øge interessen for erhvervsuddannelserne og derved hjælpe til at skaffe den nødvendige faglærte arbejdskraft til fx erhvervslivet, plejesektoren og den grønne omstilling. Derfor har EuroSkills2025 også stor politisk bevågenhed, hvilket blev særligt tydeliggjort ved Folketingets Børne- og Undervisningsudvalgs deltagelse til EuroSkills i Polen.

– Det har været helt fantastisk at opleve den store interesse og opbakning fra interessenter og samarbejdspartnere og endda Børne- og Undervisningsudvalget. Det er helt afgørende, at alle de centrale aktører både forstår kompleksiteten af opgaven og forstår det enorme udbytte, vi kan få ud af værtskabet af EuroSkills i Danmark i 2025. Det er jo en kæmpe mulighed for at skubbe til hele den udvikling, vi ønsker at se i det danske uddannelsessystem, siger EuroSkills2025-formand Poul Nyrup Rasmussen.

– Det jeg særligt har hæftet mig ved er, at aktørerne, der oplevede eventen i Polen, er taget hjem med en aha oplevelse. At de forstår, hvad det er, EuroSkills går ud på. Det har også betydet, at der er dukket nye ideer op. Der er opstået en fælles forståelse for, at Danmark skal udnytte det kæmpe potentiale, der er i at være værter for EuroSkills i 2025, slutter Henrik Kjeldsen.

EuroSkills foregår i Herning 9.-13. september 2025